چای از جمله نوشیدنیای عادی در فرهنگ ایرانیه. نوشیدنی که در تموم طول سال مورد استقبال مردمون این سرزمین بوده وه. این نوشیدنی، واسه پذیرایی از مهمون و بیشتر همراه با شیرینیا و نونای محلی مخصوص هر منطقه لذیذتر هم می شه.
اما شاید اگه بدونیم که چای نه فقط اعضای خونواده و دوستان رو دور هم جمع می کنه بلکه می تونه خواص مفیدی هم داشته باشه، اون وقت اونو در شکلای جور واجور و روشای جور واجور دیگری هم دم کنیم.
در این نوشته بر اون هستیم که به بررسی ۱۰ چای که دارای خواص لاغری هستن بپردازیم که شاید بتونه حالا که به فصل سرما نزدیک میشیم، تنوعی رو در مزه، بو و رنگ چای مصرفی مون بوجود آورد.
چای سفید: سلولای چربی رو می شکنه
شاید چای سفید مزه خیلی دوست داشتنی نداشته باشه اما وقتی که پای سوزوندن چربیا به میان میاد، می تونه نظرها رو به خود جلب کنه.
۶ سال پیش و در پژوهشی که یافته های اون در مجله تغذیه و متابولیسم به چاپ رسید، نشون داده شد که عصاره این نوع از چای، سلولای چربی رو می شکنه و مانع تجمع بافتای چربی در بدن می شه.
اگه سوال کنین که دلیل این چیه، محققان در این باره می گن که مقادیر فراوون آنتی اکسیدانای موجود در عصاره این نوع چای، خصوصا یه جور از اون که «ای سی جی سی» نامیده می شه، مسئول شکستن این سلولای چربیه.
چای سبز: کافئین موجود در اون باعث کاهش وزن می شه
با خوندن اولین مطلب حتما به دنبال موادی هستین که «ای سی جی سی» داشته باشه. بله، چای سبز هم این ماده رو داراس. ترکیبی از کافئین و ای سی جی سی، در کنار هم می تونه باعث کاهش وزن شه.
این نتیجه ایه که از تجزیه و تحلیلای ۱۱ مطالعه علمی بدست اومد. نتیجه این تحقیقات در مجله بین المللی اضافه وزن، به چاپ رسید. البته اندازه کافئین موجود در چای سبز کمتر از چای مشکی س اما فرق اون اینه که چای سبز در هر وقتی از روز می تونه مصرف شه و باعث ایجاد بی خوابی هم نمیشه.
چای یربا میت: به کاهش قند خون کمک می کنه (Yerba mate)
برگای این نوع چای که در آمریکای جنوبی پیدا میشه، پر از موادی چون کافئین، تئوفیلین و تئوبرومینه. در مطالعه ای که روی حیوانات انجام قبول کرد، نشون داده شد مصرف چای یربا میت در حیواناتی که رژیمای پرچرب داشتن اندازه قند خون شون رو کاهش می داد.
هم اینکه مصرف بالای مواد چرب با نوشیدن این نوع از چای باعث افزایش بیشتر از اندازه وزن نمی شد.
هم اینکه سال گذشته اینجور آزمایشایی روی آدما هم انجام قبول کرد.
افراد چاقی که در طول ۱۲ هفته متوالی از این چای یا مکملای اونو نوشیدن، چربیای بیشتری در بدن شون سوزونده شد.
یافته های این تحقیق در مجله پزشکی «بی اِم سی» به منتشر کردن رسید. از اونجایی که این چای مقادیری کافئین در خود داره واسه کسایی که مزه تلخ قهوه رو دوست ندارن، می تونه گزینه خوب جایگزینی باشه.
چای ولنج: به سوخت و ساز چربیا کمک می کنه (Oolong tea)
برگای این نوع چای تا حدی اکسیده شدن (مثلا برگای چای مشکی به طور کامل اکسیده شدن) و وقتی که دم می شه به طور کامل یکنواخت شده و طعم تند و تیزی میده. براساس تحقیقات محققان چینی روی این چای که حدود ۷ سال پیش انجام شد، نشون داده شد که این چای توانایی سوزوندن چربیا رو داره.
وقتی که شرکت کنندگان این مطالعه که همه اضافه وزن هم داشتن، به مدت ۶ هفته متوالی ازش استفاده کردن در حدود دو سوم اونا، نزدیک به یک و نیم کیلو وزن کم کرده و ۱۲ درصد از چربیای شکمی اونا هم از بین رفت. در مراحل پایانی این تحقیق، اثرات این چای بر کلسترول و تری گلیسیرید هم نشون داده شد که اینم بر ارزش این نوع از چای اضافه می کنه.
چای مشکی: ممکنه از جذب چربی جلوگیری کنه
چای مشکی، آشناترین نوع چای واسه هر فرهنگ و جغرافیاییه که نشون داده می تونه در مقابله با مریضی دیابت به درد بخور واقع شه.
در تحقیقات انجام گرفته روی بدن حیوانات این نتیجه بدست اومد که برگای چای مشکی می تونه در نبود زیاد شدن وزن اثر داشته باشه و این کار رو با جلوگیری از جذب چربی انجام میده.
درسته که این تحقیق در مراحل ابتدایی خود قرار داره اما چیزی که روشنه که چای مشکی با در برداشتن ترکیباتی چون پُلی فِنول یا فلاوین و ثروبیگان می تونه در انسداد سلولا واسه جذب چربی موثر واقع شن.
چای نعنا: می تونه در کاهش اشتها اثر داشته باشه (Peppermint tea)
اگه به دنبال عطر و بوی خوب چای هستین، چای نعناع یکی از بهترین گزینه هاست. اولین پژوهشای انجام گرفته روی این چای در دانشگاه ویلینگ یسوت، صورت قبول کرد و این نتیجه رو به دنبال داشت که آدمایی که هر دو ساعت یه بار و در طول دو هفته این چای رو دم کرده و خورده ان، با این تغییر روش، کالری و قند کمتری مصرف کردن. می گن که بوی خوب و طعم لذت بخش این نوع چای هم می تونه در نابود کردن اشتها اثر داشته باشه.
چای ماتچا: منبع غنی از «ای سی جی سی» است (Matcha tea)
برگای این نوع چای تشکیل شده از برگای ساییده شده چای سبزه. ماتچا داخل آب گرم ریخته می شه پس از تموم برگای این گیاه استفاده می شه و همین امر دلیل می شه که شما بیشترین مقدار از آنتی اکسیدانِ «ای سی جی سی» رو دریافت کنین.
در تحقیق انجام شده در دانشگاه کلورادو نشون داده شد که این نوع چای در مقایسه با چای مشکی، با دارا بودن ۱۳۷ برابر «ای سی جی سی» سوخت و ساز بدن رو زیاد می کنه.
موقع دم کردن این چای می تونین واسه از بردن مزه تلخ اون از شیر و عسل استفاده کنین.
چای زنجبیل: اشتها رو کم و احساس سیری رو زیاد می کنه
هروقت هوس یه نوشیدنی تند و تیز رو کردین، چای زنبیل دم کنین. البته ساقه گیاه اون به تنهایی و بدون دم کردن هم می تونه به درد بخور باشه. واسه فشار خون هم خیلی خوبه. تو یه مطالعه نه خیلی گسترده که یافته های اون در مجله «متابولیسم» به چاپ رسید، نشون داده شد که آدمایی که هنگام خوردن صبحونه چای زنجبیل می خورن، اشتهای اونا در طول روز کم میشه و احساس سیری بیشتری می کنن.
چای رازیانه: کمک می کنه که در زمان خواب وزن کم کنین
بعضی از خوراکیا مثل رازیانه می تونن سطح ملاتنین رو در بدن شما زیاد کنن. ملاتنین هورمونیه که مسئول فعالیتای بدن موقع خوابه. مطالعه انجام قبول شده در دانشگاه گرانادا، نشون داده که رازیانه می تونه باعث کاهش وزن شده و در افراد سالم، اندازه دچار شدن به بیماریای قلبی رو هم کم می کنه.
بله واقعیت اینه که اگه در گروه آدمایی باشین که مزه هایی مانند گیاه شیرین بیان رو هم دوست ندارین، این چای واسه تون خوش طعم و خوشمزه نیس به خاطر همین همه که می تونین اونو با چایای دیگری مانند نعناع ترکیب کنین.
چای بابونه: اضطراب و استرس رو برطرف می کنه
شاید از آدمایی که در مورد داروهای گیاهی متجرب هستن شنیدین که خوبه که قبل از خواب، چای بابونه استفاده کنین. مصرف این چای دلیل می شه که در طول شب آروم و راحت بخوابین و مغزتون آماده خواب شه.
دلیل دیگری که نوشیدن این چای می تونه داشته باشه اینه که در اون کافئین وجود نداره و به خاطر همین هم شما رو تا دیروقت بیدار نگه نمی داره.
ویژگی دیگه اونم دارا بودن مواد به نام فلاونوید که اپیگنین خونده می شوده. این ماده که در ساخت دارو هم به کار میره، سیستم عصبی رو آروم نگه داشته و اندازه نگرانی رو کم می کنه.