
مدلهای بازار یابی رابطه مند/پایان نامه ارتباطات نام تجاری وایجاد وفاداری نام تجاری
ژانویه 8, 2019مدلهای بازار یابی رابطه مند
مدل مورگان وهانت
شکل2-3 مدل بازاریابی رابطهمند را که توسط مورگ
مطالعات مورگان وهانت، اعتماد وتعهد مرکز بازاریابی رابطهمند هستند. تعهد تحت تأثیر چهار متغیر منافع رابطه، هزینههای خاتمه رابطه، ارزشهای مشترک و ارتباطات قرار دارد. اعتماد نیز از سه متغیر ارزشهای مشترک، ارتباطات ورفتار فرصت طلبانه ميباشد در واقع آنها، تعهد واعتماد را به عنوان متغیرهای اصلی در روابط تجاری در نظر گرفتهاند که منجر به پنج پیامد مهم تحت عنوان (رضایت دادن، گرایش به ترک رابطه،همکاری، تضاد کارکردی و عدم اطمینان) خواهند شد. موسسات خدماتی که در صدد اجرای بازاریابی رابطهمند، باید توجه داشته باشند که روابط بلند مدت بر اساس اعتماد وتعهدات متقابل ایجاد ميشود.
ذیلا به تشریح متغیرهای مدل پرداخته ميشود :
- منافع رابطه[1]
منافع مربوط به رابطه شامل منافع بیرونی و منافع درونی است. منافع بیرونی، منافع مادی هستندکه در یک رابطه مبادله ميشوند. در صورتیکه منافع درونی، منافع ذاتی مربوط به یک رابطه هستند که غالبا نسبت به منافع بیرونی نامحسوس ميباشند. زمانی که مشتریان منافع بیشتری (نظیر : سودمند بودن محصول، عملکرد خوب محصول ورضایتمندی) از شرکت دریافت ميکنند، به حفظ آن رابطه تعهد بیشتری خواهند داشت.( مک میلان وهمکاران ,[2]2005)
- هزینههای خاتمه رابطه[3]
هنگاميکه یک طرف رابطه ارتباط را خاتمه دهد به دنبال پیشنهادات رقبا جهت برقراری و ایجاد رابطه خواهد بود که این مساله برای او هزینه جابجایی ایجاد خواهد کرد. دایرتل[4] و همکاران (1978) بیان کردهاند:”پیش بینی خریدار در رابطه با بالا بودن هزینههای جابجایی، علاقه خریدار جهت حفظ کیفیت رابطه را افزایش ميدهد.” (مورگان وهانت[5]،1994) هزینههای جابجایی شامل هزینههای مالی خاتمه یک رابطه (مانند : تجزیه مخارج، هزینههای جابجایی یا تعویض طرف رابطه) و هزینههای غیر مالی خاتمه یک رابطه (مانند : از دست دادن آبرو و شهرت، بدتر شدن وضعیت موجود) ميباشند.”ارزش مشترک ” و”اعتماد ” قبلا به تفضیل مورد بحث قرار گرفتهاند.
- ارتباطات[6]
ارتباطی که توسط مورگان وهانت بیان شده است دارای سه ویژگی اصلی به شرح زیر ميباشد :
تکرار (فراوانی) – مربوط بودن – بموقع بودن (مک میلان وهمکاران,2005)
- رفتار فرصت طلبانه[7]
رفتار فرصت طلبانه به عنوان ” نفع شخصی که با حیله ومکر و تزویر به دست ميآید ” تعریف شده است. ماهیت و ذات این نوع رفتار حیله مدار است که از طریق وعده ووعیدهای مجازی یا آشکار ایجاد ميشود.
- رضایت دادن[8]
رضایت دادن درجه یا میزانی است که یک طرف رابطه روشها و تقاضاهای(درخواستها) طرف دیگر رابطه را ميپذیرد ویا به آنها وفادار ميماند. تعهد، رضایت دادن را به طور مستقیم تحت تأثیر قرار ميدهد، در حالیکه اعتماد رضایت دادن را فقط از طریق تعهد تحت تأثیر قرار ميدهد.
- گرایش به واگذاری و یا ترک (رابطه)[9]
گرایش به ترک رابطه عبارتست از احتمال اینکه یکی از طرفین رابطه با دلیل منطقی، رابطه ایجاد شده را در آیندهای نزدیک خاتمه دهد. روابط منفی قوی تعهد سازمانی و گرایش به ترک رابطه وجود دارد.
- همکاری[10]
همکاری اشاره به وضعیتی دارد که طرفین رابطه برای رسیدن به اهداف متقابل با یکدیگر کار ميکنند.همکاری تنها نتیجه مدل بازاریابی رابطهمند است که به طور مستقیم بوسیله تعهد واعتماد تحت تأثیر قرار ميگیرد.
- تضاد مربوط به رابطه (تضاد کارکردی)[11]
عداوت و دشمنی در یک رابطه ناشی از عدم توافقی است که به صورت دوستانه حل نشده و ميتواند ” نتایج بیمارگونهای[12]” که به همان اندازه انحلال و فسخ در رابطه اهمیت دارد را ایجاد کند. به هر حال، زمانی که اختلاف بصورت دوستانه حل ميشود؛ این چنین عدم توافقی تضاد کارکردی نامیده ميشود. زیرا طرفین رابطه،از رکورد و انحطاط جلوگیری ميکنند و برای حل مشکل ایجاد شده یک واسطه و میانجی انتخاب ميکنند که به آنها راه حل ارائه دهد. بنابراين تضاد نوع بهرهوري در بازاريابي رابطهمند را افزايش ميدهد.
ارتباطات و همکاریهای گذشته باعث ميشود طرفین مراوده تشخیص دهند که تضاد ایجاد شده از نوع کارکردی است یا خیر.
- عدم ابهام در تصمیمگیری[13]
عدم ابهام در تصمیم گیری اشاره ميکند بر میزانی که یک طرف رابطه 1- اطلاعات کافی برای اتخاذ تصمیمات کلیدی و اساسی دارد، 2- نتایج حاصل از این تصمیم گیری را پیش بینی کند، 3- به تصمیمات اتخاذ شده اطمینان و اعتماد دارد.اعتماد، عدم اطمینان در تصمیم گیری را کاهش ميدهد.
(مورگان وهانت،1994).
مورگان وهانت، اعتماد را به عنوان متغیرهای اصلی ایجاد رابطه در نظر گرفتهاند و سایر اجزای بازاریابی رابطهمند از جمله تجربیات مثبت، وفای به عهد و… در این مدل مطرح نشده است.همانطور که در مباحث قبلی عنوان شد کارکنان در توسعه و بهبود روابط با مشتری نقش حساسی را ایفا ميکنند.در حالیکه در مدل مذبور به این نقش اشاره نشده است، همچنین این مدل مراحل اصلی شکل گیری رابطه را به خوبی نشان نميدهند.
مدل من سو و اسپیس
من سو و اسپیس، عوامل بازاریابی رابطهمند را در چهار گروه زیر تقسیم کردهاند :
- فعالیت اجتماعی (نظیر: دعوت مشتریان به شام یا نهار، ملاقاتهای رسميبا مشتریان)
- فعالیت فروش (نظیر : معرفی محصولات یاخدمات جدید)
- نظارت بر رابطه (حفظ ارتباط بین سازمان و مشتری)
- تبادل اطلاعات(نظیر :ارسال انتشارات و نتایج حاصل از تحقیقات به مشتریان)(من سو واسپیس[14]2000).
1.Relationship benefits
2.Macmillan & Et al
3.Relationship termination cost
4.Dayrtl
5.Morgan,Hunt
6.communication
1.oppotunistic
2.Acquiescence
3.propensity
4.cooperation
1.functional conflict
2.athological consequenes